Religie in Spanje is diverser dan je misschien denkt

Spanje wordt beschouwd als een overwegend katholiek land en voor een buitenstaander is het gemakkelijk om aan te nemen dat de natie zeer religieus is: zelfs de kleinste dorpen zijn vol met kerken, religieuze iconen, festivals en feestdagen. Maar religie in Spanje is niet zo eenvoudig als het op het eerste gezicht lijkt: ondanks de sterke banden met het katholicisme zijn zowel het homohuwelijk als abortus legaal in het land.

Spanje heeft ook een klein maar aanzienlijk aantal gebedshuizen voor de islam, het jodendom, het protestantisme en het hindoeïsme. Wat veel bezoekers aan Spanje echter verrassender vinden dan dit, is het enorme aantal mensen (vooral jongeren) in Spanje die helemaal geen religie hebben. Of je nu in Spanje woont of het land bezoekt voor je jaarlijkse vakantie, hier is alles wat je moet weten over religie in Spanje:

Feiten en Cijfers Over Religie in Spanje

Het katholicisme blijft de grootste religie in Spanje en is sinds het einde van de Reconquista in 1492 de dominante religie in het land. In 2018 toonden statistieken aan dat ongeveer 67,4% van de Spaanse bevolking zich identificeert als rooms-katholieke christenen, maar dat grote aantal vertelt niet het hele verhaal: het feit is dat het katholicisme in het land afneemt. Slechts 10% van de jongeren tussen de 15 en 29 jaar identificeerde zich als praktiserende katholieken tijdens de enquête, en hoewel veel Spanjaarden zich als rooms-katholiek beschouwen, is ongeveer 50% van hen niet-praktiserend. Dit betekent dat ze zelden (zo niet nooit) naar de kerk gaan: over het algemeen alleen met Kerst en Pasen, bruiloften of doopdiensten. Voor veel Spanjaarden heeft zich identificeren als katholiek meer te maken met familie- en sociale evenementen dan met enige echte religieuze overtuiging. Veel jonge Spanjaarden kiezen ervoor om zich te identificeren als atheïsten of niet-gelovigen: dit is een groeiende religieuze identiteit in Spanje onder de jongste leden van de bevolking.

Religie is nog steeds belangrijk in Spanje.

Ondanks de daling van het aantal jonge mensen dat het katholicisme in Spanje beoefent, betekent dat niet dat Spanje geen katholiek land is: hun religie is net zozeer een kwestie van culturele identificatie als van iets anders. Waar je ook kijkt in Spanje, je zult kathedralen en basilieken vinden. Religieuze iconografie is ook zeer aanwezig, en dit vormt een belangrijk onderdeel van wat veel toeristen naar het land aantrekt. Het is geen toeval dat de meest bezochte toeristische attractie in Spanje de Sagrada Familia is: een iconische kathedraal ontworpen en gemaakt door Antoni Gaudí. Historisch gezien is Spanje een land dat doordrenkt is van religie, maar veel stadscentra gebruiken deze historische gebouwen en monumenten nu om toeristen aan te trekken, in plaats van als plaatsen van religieuze praktijk. Je vindt in veel van Spanje's meest iconische kerken en kathedralen eerder buitenlandse toeristen dan gelovigen.

De achteruitgang van het katholicisme in de Spaanse cultuur

In culturele en politieke termen wordt Spanje niet langer beschouwd als een bijzonder katholiek land, en de Spaanse regering heeft ervoor gekozen om kerk en staat in het land te scheiden. Hoewel het katholicisme en de opvattingen van de katholieke kerk regelmatig aan de orde komen in juridische debatten in Spanje, is het duidelijk dat de mening van de staat voorrang heeft. Twee belangrijke voorbeelden hiervan zijn het homohuwelijk en de abortuswetten, die beide legaal zijn in Spanje, ondanks dat ze tegen de leerstellingen van het katholicisme ingaan.

Je zult je nog steeds bewust zijn dat je in een katholiek land bent als je in Spanje bent: net zoals Britten 'gezondheid' zeggen wanneer iemand niest, zeggen Spanjaarden 'Jezus' in dezelfde situaties. De meest populaire namen in Spanje zijn religieuze namen zoals Maria en Jose. En het meest voorkomende Spaanse woord van allemaal, adios, vertaalt zich eigenlijk als 'tot God', ondanks dat het 'vaarwel' betekent. Dit zijn allemaal nasleep van een diepgewortelde katholieke geschiedenis in plaats van een voorbeeld van een land dat nog steeds doordrenkt is van die katholieke cultuur.

Wat is de boodschap hieruit? Als je iemand in Spanje ontmoet, neem dan niet aan dat hun Spaanse cultuur betekent dat ze katholiek zullen zijn. Jongere Spanjaarden hebben net zo goed geen religie, en je moet ook de enorme hoeveelheid andere religies niet vergeten die kleine (maar net zo significante) gemeenschappen in de regio hebben.

Denk je erover na om naar Spanje te verhuizen? Op zoek naar een ontsnapping aan het koude en regenachtige weer in het VK en een uitweg naar de zon? Waarom neem je dan niet contact op met Right Casa, vertrouwde en ervaren makelaars aan de Costa Del Sol die perfect gepositioneerd zijn om je te helpen de Spaanse woning van je dromen te vinden? We zijn enthousiast om je te helpen van je volgende stap je beste stap te maken!